Kékbe zárva

Első nap, Garáb-Sámsonháza

Délután három óra, mire három átszállás és egy hosszabb budapesti pihenő után megérkezünk a zsákfaluba, ahonnan a Garábi-nyeregbe fölkapaszkodva folytathatjuk utunkat onnan, ahol júniusban abbahagytuk. Nem gondoltam, hogy ilyen hamar visszajövünk, mondom, miközben a Pásztón vásárolt saszlát eszegetjük indulás előtt.

A nyeregig vezető út mintha most rövidebb lenne, mint amikor a Bableves Csárdától a Tepke és a Purga után lejöttünk rajta. Hiába, fölfelé vezet, de ez is visszaútnak számít, tehát okkal rövidebb.

Hamar szerzek magamnak túrabotot, viszonylag stabilnak tűnik, ha szerencsém van, kitartó társam lesz a négy nap alatt végig.

Egyszer csak, mit látnak szemeink, kiszúrt szemű, műanyag gyermekmotor, mellette fél pár női szandál a fán! Nem tudom, milyen erdei jelenet kellékei lehettek, mindenesetre semmi jóra nem utalnak. Ági horrort sejt a háttérben, és ahogy sombokrokkal tarkított gyönyörű gerincen haladva elérkezünk a Négyfenyői menedékházhoz, tovább is gondolja a filmet. A menedékház amolyan egyszemélyes fülke, szükség esetén bivakszállás lehet, mivel azonban szűk is, zárt is, menekülési utad nincs belőle, ha netán a haramiák rád törnek, úgyhogy méltán képezi részét az erdei horrortörténetnek.

Nagybárkány felé közeledve a falu templomtornya jön velünk szembe, a lejtőn tehenek legelésznek, a fél hatos harangszó pedig az esti misére szólítja már a híveket. Jön is fölfelé két fekete ruhás asszony, mi pedig a templom előtt elhaladva tartunk a faluba. Bélyegzőt az orvosi rendelő udvarán találunk, ahol a pihenőnél rövid farkú macska nagy nyávogással, törleszkedéssel fogad bennünket. Ági egy darabka fetát nyújt neki, a macskának nincs is ellenére.

A faluból a műúton indulunk tovább Sámsonháza felé, aztán egy földes út levágja a kanyart, onnan szépen elénk tárul a Mátra, de a Medves és Salgóbánya is.

Sámsonháza előtt az út mellett vulkanikus eredetű geológiai feltárásban gyönyörködhetünk.

A napelemes óvodánál lekanyarodunk a Kis-Zagyva hídja felé, majd onnan a harmadik házban lesz a szállásunk. Eredetileg kesztölci szállásadónk vacsorát is ígért, nem is kell sokat várnunk rá, juhtúrós-tehéntúrós sztrapacska, hogy a tájjellegnek is adózzunk, majd utána kétféle lekvárral és dióval bőven töltött palacsinta. Mi több, reggelit is ígér, tojásrántottát, úgyhogy ismét jó napnak nézhetünk elébe.

martapatak névjegye

Író, műfordító martapatak bejegyzései

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .