Búcsú Pepétől

Hát föladtad te is, kapitány! Nekünk, korodbelieknek, marad a belenyugvás, hogy ez már mindig így lesz ezután. Tegnapelőtt Petz Gyuri kollégám, ma pedig te, Pepe kapitány.

Rég láttalak. Betegen soha. Én a harsány hangodat hallom, ahogy elordítod magadat, vagy ahogy nevetsz, ahogyan csak te tudtál, komolyból rögtön harsány kacajra váltani, mert búslakodni nem érdemes. Tudtál valamit, amit irigyeltem tőled, ezt a gyors váltást, pedig a nevetés mélyén talán ezer gond feszült. Most már én is tudom.

Hát így fogok emlékezni rád, ezzel a harsány Pepe-hanggal a fülemben, és fölidézem hozzá azt a felejthetetlen Rába-túrát, életem első és utolsó kenutúráját. Gyönyörű volt. Rengeteg sört ittunk, igaz, ha górcső alá vesznek, talán vízre szállni se engednek bennünket, de nem vettek. Béla a kormányos, én a passzív utas. Ketten lapátoltok, én pedig nézem a megáradt folyót, és egyszer csak hopp, nincs a kormányosunk. Ember a vízen! Hiába, kérem, ez nem Duna, itt van ám sodrás, nem úgy van az, hogy korrigálásképpen megkapaszkodunk a víz fölé hajló ágban!

Csákánydoroszló, Körmend, Molnaszecsőd… Hallom a településneveket a hangodon, aztán előttem a kép, nem is az, ahogyan borulunk, hanem ahogy egy pillanat alatt a felszínen vagyok. Mi volt ez, kapitány? Az újoncnak muszáj fürödni? Úgy látszik, igen. Egy biztos, előtte is, utána is tudtam, a víz nem az én elemem. A partról, onnan igen.

Hallom, meséled a túrákat, ezerféle vadvízi evezés, Csingacsguk, Peru, szerkesszek kiadványt belőle, Sorg-villa, tiltakozom, kulturális bizottsági ülés. Hangkavalkád a fejemben, halálhíredre. Előttem vagy, Pepe, a komoly, a szigorú, a képviselő úr. Pepe, a kapitány. Hát te is elmentél.

Nem harsan föl többé a kacagásod, nem ordítod el magad sem a Gombánál, sem a telepen, mert már téged is visznek, visz Khárón a ladikján a Sztüx vízén lefelé, és nekem ha ránézek a vízre, mindig eszembe jut majd, örökre itt marad a fülemben, ahogy mondod evezzünk rá az akadályra, hallod? Isten veled, Pepe kapitány!

martapatak névjegye

Prózaíró, műfordító martapatak bejegyzései

3 responses to “Búcsú Pepétől

  • Miklos Perehazy

    Gyonyoru nekrolog.

  • Nagy Erika

    Most akartam köszönteni… Nagyszerű, megszállott ember, 4 évig szomszédok voltunk, együtt terveztük a Vadkacsákat, még a rendszerváltás előtt. Pár éve készültünk összehozni egy Sorg villa látogatást és egész nyáron nem jött össze egy evezés. Majd ősszel, ha nem lesz olyan nagy meleg, fájt a párom könyöke….Levontam amit le kell….Ég Veled Pepe!
    Köszönöm ezeket a sorokat! Nagy Erika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: