A spanyol járványról

Az Est 1918. december 28-ikai számában ez áll:

Hatmillió ember halt meg spanyol járványban. A Times december 18-iki száma hosszú cikkben számol be arról a pusztításról, amelyet a spanyol járvány okozott világszerte. Nem túlzás — írja az angol lap —, ha az áldozatok számát hatmillióra becsüljük. A rettenetes járvány három hónap alatt szedett ennyi áldozatot. A világ minden államában megakasztotta az üzleti és társadalmi életet és közgazdaságilag is kimondhatatlan károkat okozott. A hírhedt »fekete pestis« járványa óta ilyen pusztítást járvány még nem okozott és egyedül Indiában három millió ember halt meg spanyol betegségben. Bombayban 15 000, Delhiben pedig, amelynek csak 200 000 lakosa van, 800 ember halt meg naponta. Panjabban 250 000 ember pusztult el. Dél-Afrikában is rettenetes volt a járvány hatása. Cape Townban a bennszülöttek között volt irtózatos a pusztulás, Samoa-ban a bennszülöttek 80 százaléka esett át a spanyol betegségen. Érdekes, hogy a fehér faj ezeken a vidékeken jobban ellenállott. New-Zeelandban minden nyilvános üzemet be kellett zárni.
Rettenetes volt a pusztítás Amerikában is és Kanadában nem kevesebb mint 108 orvos halt meg spanyol betegségben. Ontario kanadai államban novemberben ötezer volt a halottak zárna. Az amerikai indiánok egy nagy részét pusztította ki a járvány. Spanyolországban, ahonnan kiindult, szintén mérhetetlen volt a pusztulás és Barcelonában 1200 ember halt meg naponta. Ebből a statisztikából Franciaország, Németország és Ausztria-Magyarország (a Times még mindig csak így ismer bennünket) is kivette a részét. Ha elfogadjuk azt a feltevést, hogy a háborúban elesettek, sebesülések és betegségek következtében elhaltak száma négy és fél év alatt körülbelül húsz millió volt, akkor a spanyol betegség három hónapja alatt a mortalitás ennek ötszöröse, és négy és fél év alatt ilyen arány mellett 108 millió ember pusztult volna el spanyol betegségben és a velejáró tüdőgyulladásban. Rettenetesebb erejű járvány még nem lépett fel a világon!

Alább pedig az aznapi mérleg:

— Négy halott. Karácsony második napján négy áldozata volt a spanyol járványnak. Egy haláleset fordult elő a kerületekben, hárman pedig a Gellért-kórházban haltak meg. A tiszti főorvosi hivatal kimutatása szerint tegnap 61 új megbetegedés fordult elő a főváros területén, ebből 38 esetet a kerületekből jelentettek be. A kórházakból a tegnapi nap folyamán tíz beteget bocsátottak el gyógyultan, úgy hogy az összes kórházi létszám jelenleg 1173, az üres ágyak száma pedig 842.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.