Elhiszem, vagy nem hiszem

Vajon miért van az, hogy a Saul fia főszereplőjével egyetlen pillanatra sem tudtam azonosulni, drámáját egy percig sem tudtam átérezni, és a Tatort (Die Feigheit des Löwen; Tetthely; A gyáva oroszlán) egy mellékszereplőjének egyetlen mozdulatára könnyek szöknek a szemembe?
Semmi különös, egész a film elején vagyunk, tankoló rendőröknek feltűnik egy autó, a férfit törökül faggatja a nő, a férfi nem tudja csendre inteni szépszerével, erre nekitámad, ütlegelni kezdi, és ez lesz gyanús a rendőröknek. Odamennek, jogosítvány, személyi igazolvány (a férfi előzőleg vett át újságba téve két, valószínűleg hamis német útlevelet), a férfi kiszáll, és egy óvatlan pillanatban egyetlen mozdulattal nyakon kapja az intézkedő rendőrt, és torkára fogja a kést. A rendőr társa közben már a férfira szegezett pisztollyal közeledik, de az megfenyegeti, ha közelebb jön, elvágja a társa torkát. Gyorsan zajlik minden, a rendőr lelövi a férfit, az asszony sikoltozik az autóban.
A kiérkező nyomozó kolléga a két, erősen sokkos rendőrt faggatja, hogy hogyan is történt, azok mesélni kezdik, a nyomozó odamegy a török autójához, látja, hogy a nő fekszik az ülésen és hangosan beszél, óvatosan felnyitja a csomagtartót. Két gyerek fekszik benne, az egyik tízéves forma, a másik kicsi, fehérben, halottnak látszik. A nyomozó ki akarja venni, erre a nagyobb beleharap a kezébe. A nő kiszállt már az autóból, sír, kiabál, Ali, és a kezében egy csokoládé. Ahogy nyújtaná, vagy ahogy a kezében tartja, ez volt az a mozdulat, amitől könnyek szöktek a szemembe.
Nem tudom, mitől függ, hogy mire hogyan reagálok, nyilván lelkiállapottól is függ, mindenesetre ha egy filmjelenettel azonosulni tudok, akkor az nyilván lélektanilag hitelesen van megcsinálva. Ha pedig nem érint meg, akkor az azért van, mert számomra hiteltelen. Mondhat akárki akármit. Ennyire egyszerű talán.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.